Het leukste aan mijn werk? Dat ik echt waarde toevoeg.

Het leukste aan mijn werk? Dat ik echt waarde toevoeg.

Wouter Leemereise, senior Smart Data Consultant bij Axians is altijd geïnteresseerd geweest in IT en data. 

“Vroeger vond ik het leuk om data te verzamelen over bijvoorbeeld mijn studie of games, eerst in Excel maar later ook in databases. Ik ben iemand die alles het liefste zo efficiënt mogelijk doet, toen ook al. Wat dat betreft past een carrière als Business Intelligence consultant heel goed bij mij.”

Hoe ben je bij Axians terecht gekomen?

“Ik werd door iemand in mijn netwerk benaderd voor een rol als Smart Data Consultant bij Axians. Ik werkte toen als BI consultant en zat toevallig op een opdracht waar twee Axians consultants een ‘Proof of Concept’ rondom Denodo presenteerden. Dat was enorm interessant. Ik had nog nooit van datavirtualisatie gehoord, maar zag wel de voordelen ervan in. Toen ben ik wat onderzoek gaan doen naar Axians en ben ik in gesprek gegaan. Nu werk ik hier al ruim drie jaar.”


Wat sprak je aan in Axians?

“De groeipotentie die ik voor mezelf zag bij Axians sprak me aan. Er is zoveel kennis en ervaring in huis over verschillende onderwerpen, zoals datavirtualisatie, moderne data-architecturen, data governance, data visualisaties en enterprise performance management. In Laren werken ervaren, sociale mensen met een grote passie voor het data vak. Dat klikte goed.

De visie en werkwijze bij Axians zorgt ervoor dat we blijven innoveren en echt waarde toevoegen. We onderzoeken hoe we de klant het beste kunnen helpen. We identificeren de vraag achter de vraag en werken toolonafhankelijk. Zo zijn de data-architecturen waar wij mee werken helemaal op maat. Het is de beste oplossing voor die specifieke klant. Die werkwijze past bij mij.”

Hoe heeft jouw loopbaan zich bij Axians ontwikkelt?

“Toen ik begin 2019 in dienst kwam, hebben we het direct gehad over de richting waar ik naar toe zou willen groeien. In Laren werken we met een ‘droomcarrière’ format:  Waar wil je over 10 jaar staan, over 3 jaar en wat kan je nu al doen om daar te komen? Samen met je manager ga je hierover in gesprek. Mijn midden lange ambitie was om solution architect te worden met een focus op data virtualisatie en data warehouse automation.

Aan de hand van mijn ambitie werd vanaf de start goed meegedacht over de type opdrachten die me zouden helpen op weg naar dat doel. Daarom ben ik begonnen met een rol die ik al kende: Lead developer. Hierbij heb ik als data engineer gewerkt bij klanten en coachte ik junior developers. Na ongeveer een jaar ben ik als solution architect aan de slag gegaan. Ik heb de data architectuur bij klanten geprofessionaliseerd en pas ook hands-on data virtualisatie toe tijdens ‘proof of concepts’. Op dit moment zit ik bij een klant waarbij we zowel data warehouse automation als data virtualisatie toepassen, dat past helemaal in mijn straatje.

Hoe faciliteert Axians leren?

“We hebben in Laren een eigen Academy met een groot en divers leeraanbod. Het leukste wat ik tot nu toe heb gedaan waren twee interne opleidingsprogramma’s van 10 weken. Het junior/medior leiderschapsprogramma richt zich op de rol van de consultant in de uitvoeringsfase van een project. Het biedt een stevig fundament voor zowel de communicatie en verbinding met de klant als bij het adviseren van de klant. Met andere woorden, van pure uitvoerder naar gesprekspartner binnen het project.  

Het senior/lead leiderschapsprogramma richt zich op de rol van de senior / lead consultant in het starten en versterken van klantrelaties. Het biedt sessies om scherp te zijn in het achterhalen van de klantvraag, te leren klanten te inspireren en mee te nemen in een gekozen oplossing en aanpak.

Het was intensief en enorm leerzaam. Je leert jezelf kennen en jouw communicatie aan te passen aan het persoonlijkheidstype waar je op dat moment mee samenwerkt. Ik ben bijvoorbeeld iemand die heel graag doelgericht en efficiënt werkt en communiceert, maar niet iedereen vind dat prettig. Bij een klant waar mijn voorkeurs communicatiestijl niet goed werkte ben ik heel bewust gaan kijken waar dit aan lag. De klant en ik hadden nog niet voldoende en persoonlijke klik en ik heb daarom hard gewerkt aan het sociale aspect van de relatie.  Uiteindelijk resulteerde dat in een betere werkrelatie, waardoor ik meer voor elkaar kreeg.”

Wat vind je het leukste aan je werk?

“Het leukste aan mijn werk vind ik dat ik echt waarde toevoeg. Vorig jaar heb ik bijvoorbeeld als Lead Developer Datavirtualisatie meegewerkt aan een ‘Proof of Concept’. In een maand tijd hebben we de voordelen van datavirtualisatie aangetoond en de organisatie daarin begeleidt. Ze waren zo enthousiast dat ze meteen hebben doorgepakt en de materie helemaal eigen hebben gemaakt. In het vervolg heb ik 3 maanden als solution architect de klant begeleid in het aansluiten van 15 verschillende afdelingen op het datavirtualisatie platform. Hierdoor kwam de data veel sneller voor de gebruikers beschikbaar en ook nog eens van hogere kwaliteit. Dat we in dit project in zo’n korte tijd, zo’n grote output konden leveren geeft mij veel energie.”

Is werken bij Axians ook iets voor jou? Klik hier voor meer informatie over de Axians unit in Laren.