Ilja Boshuijer

Ik ben Ilja, 31 jaar, en ik kom uit Rotterdam. Ik ben dol op muziek, ga regelmatig naar een concert of festival, en mag er ook graag zelf mee aan de slag: mijn appartement staat vol met oude synthesizers en gitaren. Daarnaast doe ik bijna elke dag wel iets van sport: liften of een rondje fietsen op de racefiets. Ik heb een master Psychologie gedaan in Leiden, en terwijl ik deze studie aan het afronden was ben ik alvast begonnen met solliciteren.

 

Hoewel ik geen achtergrond had in IT, had ik wel veel interesse in consultancy. De afwisseling en het contact met veel verschillende mensen sprak me erg aan. Daarnaast was ik tijdens mijn studie gefascineerd geraakt door data, en hoe je het kan gebruiken om een idee te onderbouwen, een verhaal te vertellen of om het onzichtbare zichtbaar te maken. Zo ben ik uitgekomen op de functie BI Consultant.

 

Via een online CV-bank ben ik toen door Axians benaderd om langs te komen om kennis te maken. Op voorhand had ik echt geen idee hoe dit zou lopen! Ik dacht dat het allemaal behoorlijk formeel zou zijn, en dat er alleen maar aandacht zou zijn voor zoveel mogelijk uren maken. Gelukkig bleek ik het al gauw echt helemaal mis te hebben gehad. Bij binnenkomst hing er meteen een hele ontspannen sfeer, iedereen was casual gekleed, en voordat we het over de inhoud hebben gehad hebben we eigenlijk vooral een los gesprek met veel humor gevoerd. Verder lag de focus op wat ik zelf wilde leren en waar ik plezier van kreeg in mijn werk. Ik liep weg met een heel goed gevoel, en toen ik teruggebeld werd hoefde ik niet lang te denken om ja te zeggen.

 

Wat ik zelf het mooie van werken bij de Business Analytics unit in Zaltbommel vind is dat deze sfeer en deze manier van gesprekken voeren met elkaar in de afgelopen vijf jaar niet slechts een lokkertje is gebleken. Iedereen kent elkaar bij naam binnen de unit, nieuwe dingen leren is het belangrijkste dat je kan doen en de balans tussen werk en privé wordt gerespecteerd. Maar wat ondertussen ook is opgevallen: er wordt ook gewoon hard gewerkt en mooie dingen gebouwd! Ik denk zelf dat we als unit een hele goeie balans tussen laagdrempeligheid en professionaliteit hebben gevonden.

 

In dit klimaat heb ik me behoorlijk snel kunnen ontwikkelen: ik kwam binnen zonder ervaring, maar heb inmiddels al diverse rollen gehad. Van PowerBI consultant tot data engineer, en van data engineer tot data scientist. Ik ben best wel snel afgeleid en vind het leuk om constant nieuwe dingen te doen. Ik heb hierin eigenlijk altijd op steun vanuit de organisatie kunnen rekenen: als ik me ergens op wilde ontwikkelen werd er in overleg gekeken hoe ik tijd voor opleiding kon krijgen, en of er een project was waar ik het in de praktijk kon brengen.

 

Ook nu sta ik niet stil: Inmiddels ben ik bezig om me te ontwikkelen richting een rol als architect. En ook nu valt op dat alle collega’s echt hun best doen om jou te helpen te komen waar je wil komen. Van de manager van de unit tot de teamleider, van de projectmanagers tot sales: overal komt mijn ambitie ter sprake en wordt gekeken waar collega’s een bijdrage kunnen leveren.

 

Inhoudelijk is er trouwens, los van de pet waarmee ik het doe, niet zoveel veranderd aan wat het werk leuk maakt voor mij. Of ik nou dashboards bouw, een AI model maak of een nieuwe bron ontsluit, het begint allemaal bij de gebruikers. De helft van de dag zit ik dan ook rond de tafel om de wens boven te halen, opgeleverd werk te toetsen, nieuwe dingen te leren over de branche of te brainstormen over innovatieve ideeën. De andere helft van de dag ben ik zelf of met collega’s aan het puzzelen en bouwen om dit vorm te kunnen geven. Deze afwisseling is precies wat ik van tevoren zocht!

 

Kortom, werken bij Business Analytics in Zaltbommel betekent voor mij constante ontwikkeling, op je eigen tempo en richting je eigen doel. Waarbij je elke dag niet alleen in je laptop gedoken zit, maar juist ook veel contact kan hebben met de klant en met je collega’s.