Joris van den Boogaard

Dertig nieuwe eerste werkdagen

“Ik heb bij ongeveer dertig klanten gezeten waarbij ik projecten van twee weken tot een jaar heb gedaan. Zowel in samenwerking met collega’s van Axians, maar ook met projectteams van de klant. Je hebt dus best vaak een nieuwe eerste werkdag. Dit blijft leuk, spannend en zorgt ervoor dat je aanpassingsvermogen groeit.”

Joris van den Boogaard werkt sinds 2013 als Smart Finance Consultant bij Axians in Laren. Hij werkt op het snijvlak van Business, Finance en IT: Van het optimaliseren en automatiseren van rapportageprocessen tot het optuigen van een Planning & Forecasting omgeving. Hij is van voor tot achter betrokken bij projecten. Van presales trajecten, de projectplanning tot het implementeren van de beoogde oplossing zelf. 

“Bij Smart Finance komen we bij bedrijven binnen via de financiële afdeling. Zij hebben een probleem over het verbeteren van hun bijvoorbeeld hun forecast of consolidatie. Ze werken vaak in Excel. Op zich prima, maar je kunt er geen internationaal bedrijf op laten leunen. Als Smart Finance Team helpen wij klanten om die processen te automatiseren met behulp van verschillende tools. Maar we geven bedrijven ook zicht op informatie door te visualiseren. Op die data moeten wij ook goede financiële logica op toe kunnen passen. Dus het is een breed spectrum waarin je werkt.” 

Na zijn Master ‘Investment analysis’ begon Joris zijn loopbaan als Finance Trainee bij een verzekeraar. “Tijdens het traineeship heb ik erg veel geleerd en leuke projecten mogen doen met fantastische collega’s. Het was echt een kick-start van mijn carrière! Echter, doordat ik zoveel afwisseling was gewend tijdens het traineeship, leek een vaste financiële functie, met daarin vaak maandelijks herhalende processen me minder leuk. Toen Axians op mijn pad kwam, was dit eigenlijk precies op het goede moment. Als Smart Finance Consultant is nog geen enkel jaar hetzelfde geweest.”

In zijn rol als Consultant werkt Joris op het snijvlak van Business, Finance en IT. Toen hij in de functie begon was IT relatief nieuw voor hem. “Ik leerde en leer nog steeds heel veel van collega’s. In het begin wist ik nauwelijks wat een database of server was. Het was ‘learning by doing’, niet opgeven en veel durven vragen en dat uitvoeren. Je vult je rugzakje automatisch met bijvoorbeeld Python, het maken van SQL query’s en het werken met macro’s in Excel.

Wat speciaal is aan consultancy bij Axians is dat er veel kruisbestuiving plaatsvindt met bijvoorbeeld de data engineers en analisten van de andere teams in Laren. Zo kunnen we de dienstverlening voor de klant en elkaar nog beter maken. Door de informele bedrijfscultuur en structuur van Axians heb je ook de mogelijkheid om verder in je functie te groeien.


Ik ervaar Axians ook als een sociaal en attent bedrijf. Er zijn regelmatig uitjes, er wordt aandacht besteed aan speciale gelegenheden, zoals verjaardagen van partners en kinderen en in Corona-tijd zijn de meest originele dingen georganiseerd. Dit zorgt voor een onderlinge verbondenheid.”


Wil jij net als Joris aan de slag als Smart Finance Consultant? Lees er meer over in onze vacature.

Lees hier ook de ervaringen van BI Consultant Wouter Leemereise en Smart Analytics Consultant Nanda Kuhlman.