Wicorel van der Pol is Business Intelligence Consultant bij Axians. Na haar studie wiskunde en master Artifical Intelligence is zij eind 2020 gestart als BI trainee bij Axians in Laren. Hieronder vertelt zij over haar ervaring met het traineeship:

Traineeship Axians: geen stoffige IT-ers maar thrill-seekers

Een achtbaan. Laat ik daarmee beginnen, want dit was ook het eerste wat mijn aandacht trok toen ik naar vacatures struinde op LinkedIn en op het BI traineeship van Axians Laren stuitte. Het is nu iets meer dan een jaar geleden dat ik door deze clickbait werd gegrepen. Met een idee van 'wie weet, eens kijken wat ervan komt' reageerde ik op de vacature en verbazingwekkend genoeg had ik binnen een halfuur reactie van Ellen. Persoonlijk, spontaan en energiek. Leuk dat er eens een vrouw solliciteerde. Oei, dacht ik, zal ik voor een quota worden binnen gehengeld? Maar na ons eerste gesprek was ik al gerustgesteld.

Onbewust stond ik toen al met één been in het karretje, klaar voor de rit. Nu is mij gevraagd om deze achtbaan van Axians aan andere zoekenden te omschrijven. Waarschijnlijk jij dus. Ik hoop dat jij na deze blog kan besluiten of je dat andere been ook nog in het karretje wilt zwaaien, of toch liever naar de volgende attractie gaat, want het belangrijkste is dat jij ondervindt of dit traineeship ook écht bij je past.

Wat staat je deze rit te wachten? Allereerst, stroom je binnen in een bedrijf te Laren, gelokaliseerd in een pittoreske boerderij. We hebben hier drie teams: Smart Data (SD), Smart Analytics (SA) en Smart Finance (SF). Voor komend traineeship zal jij ofwel bij SD, ofwel bij SA instromen. Hoewel men als consultants her en der verspreid zit, zal je al snel ontdekken dat er een heuse mierenkolonie is geconstrueerd aan Teamskanalen waar men elkaar kan vinden voor technische vragen en nieuwsupdates, maar ook muziek en flauwe grappen. In deze eerste weken zal je door verschillende collega's meegenomen worden in het reilen en zeilen van data warehousing en alle gebruikelijke tools die we bij onze klanten vaak ter handen nemen. Denk hierbij aan cloud tools zoals Snowflake, reporting tools zoals PowerBI, of data virtualisatie tools zoals Denodo. In deze tijd krijg je ook de gelegenheid om jouw droomcarrière uit te stippelen met jouw persoonlijke leertraject.

Tegelijkertijd zal je ook starten met buro Heron. Dit is het soft skill traject van het traineeship, maar laat je niet misleiden dat dit er "gewoon even bijkomt". Verspreid over het jaar zal je meerdere sessies volgen samen met trainees uit andere Business Units van Axians. Hierdoor leer je gelijk meer over de werkzaamheden die nog meer binnen Axians plaatsvinden, buiten het eilandje in Laren waarop jij je bevindt.

Deze sessies nemen soms een halve, soms een hele dag in beslag. Ze vinden plaats op verschillende locaties, uiteenlopend van een omgebouwde boerderij tot de Gruyter fabriek in de kielzog van de Brabanthallen. De twee begeleiders vanuit Heron hebben een gedegen achtergrond in de psychologie en weten daardoor niet alleen jezelf, maar ook de groep als geheel uit te dagen tot interactie en diepgang. Zo hebben we met hen intervisie sessies doorlopen, waarbij we veelvuldig hebben geoefend met LSD (luisteren, samenvatten, doorvragen) en waren er ook sessies waarbij je met een acteur een bepaalde situatie kon oefenen. In beide gevallen lag de bal eerst bij jou: wat wil jij oefenen? Omgaan met een pietluttige klant die je telkens terug naar de tekentafel stuurt? Of hoe breng je nou tactisch het slechte nieuws? Als consultant moet je telkens weer in een nieuwe werkomgeving aarden, waardoor dit erg zinvol kan zijn.

Daarnaast zal er ook aandacht worden besteed aan innerlijke zaken. Denk aan het herkennen van (continue) stress en de gevolgen wanneer je het ongemoeid laat. In een andere sessie werd juist de kracht achter goed teamwork belicht en er was ook een pitch-sessie, waarbij je jezelf (eindelijk) leert een houding te geven en te presenteren op een manier die bij jou past.

Als klap op de vuurpijl zal tijdens dit traineeship ook een groepsproject van start gaan, waarin je met andere trainees een aangereikt onderwerp mag verwezenlijken in de vorm van jullie keuze.

Het traineeship eindigt uiteindelijk met een presentatie van dit project, tezamen met een persoonlijke pitch van je leerdoelen, waardoor alle intervisie, lachworkshops, acteersessies, lezingen, projectmeetings en andere zaken nogmaals de revue passeren. Zoals ik al zei: het is een achtbaan.

Nu zit je wellicht te denken: wat voor achtbaan dan? Hebben we het hier over de rupsbaan op de kermis of een goliath? Deze vraag kan ik niet voor je beantwoorden, want dat antwoord ligt voornamelijk bij jezelf. Dit traineeship zal je niet alleen technische skills leveren, maar ook skills for life. Met als voornaamste motto: je haalt eruit wat je erin stopt.

Mocht je deze rit aan willen gaan, dan zal ik je wel alvast één ding verklappen: nu ik op alles terugkijk, zie ik het eerder als een F1-rit dan een achtbaan, want jij zit met beide handen aan het stuur. Dit traineeship heeft mij geleerd om zelf regelmatig over mijn ambities en korte/lange termijn doelen na te denken. Als jij ook achter het stuur van je eigen loopbaan wilt zitten, dan hoop ik je binnenkort bij het traineeship van Axians tegen te komen!