Werken als Lead Consultant Smart Data bij Axians: Conceptuele discussies én diep de nieuwste technologieën induiken

Stefan Koster is vanaf 2019 werkzaam als Lead Consultant Smart Data bij Axians in Laren. Hij gidst organisaties in hun reis naar het worden van een data gedreven organisatie. Dit doet hij door ze te helpen deze reis te plannen, moderne data architecturen te ontwerpen en data platformen te realiseren die efficiënt gebruik van data mogelijk maken. Hij vertelt meer over zijn rol bij Axians.

Wat zijn voor jou de leukste opdrachten als Consultant?

 

“De mooiste opdrachten (en dat zijn ook de opdrachten waar onze klanten het meeste aan ons hebben) zijn degene waar we al in een vroege fase van een verandering betrokken zijn en lang genoeg mogen ondersteunen totdat die verandering zijn vruchten begint af te werpen. 

 

Als Lead Consultant voer ik samen met mijn sales collega’s regelmatig gesprekken met (potentiële) klanten over hun dromen en uitdagingen. Vanuit die gesprekken probeer ik ze te helpen scherp te krijgen welke stappen ze moeten zetten in hun data architectuur om deze uitdagingen op te lossen en hun data dromen te verwezenlijken.


Wanneer een klant vertrouwen in ons krijgt, begint voor mij de reis pas echt en gids ik ze als architect de juiste richting op. Daarna volgt de implementatie waarin ik samen met mijn collega’s en de klant bouw aan de uitbreiding, of de complete realisatie doe, van een modern dataplatform.”


Kan je een voorbeeld geven van zo’n project?

Samen met een financiële dienstverlener maken we op dit moment zo’n reis. Die reis begon enkele jaren terug al toen ik samen met ze een proof-of-concept heb gedaan om zo de keuze te onderbouwen voor het data virtualisatie platform van Denodo als hart voor hun nieuwe dataplatform.

Inmiddels is hun oude data warehouse out-of-support geraakt en blijken aanpassingen hieraan kostbaar door de vele handmatige data transformaties. Het is duidelijk dat de data hierin over moet naar het nieuwe dataplatform, maar doordat behoud van data historie belangrijk is voor de verantwoording aan accountants, mist er een component met die functionaliteit in dat nieuwe dataplatform. 

Doordat we sterke klantrelaties opbouwen, worden we weer gevraagd om te helpen een volgende stap in die reis te zetten en voor mij persoonlijk extra leuk om er weer een onderdeel van te zijn.

Hoe pak je zo’n vraag aan?

We werken bij Axians Laren vanuit een visie, een conceptuele referentie architectuur, die ik samen met mijn collega architecten onderhoud. Deze drijft op principes zoals data minimalisatie en metadata-driven automation, en bevat componenten zoals een cloud data warehouse, een data virtualisatie laag en een data governance applicatie.



Vanuit deze referentie architectuur is duidelijk wat deze klant mist: een data opslag waarin historie van data vastgehouden kan worden omdat de bronsystemen die historie niet kunnen aanleveren. Hoe we dit het beste oplossen verschilt per klant en per situatie. We proberen altijd de business vraag scherp te krijgen: waarom doen we dit en welke waarde levert dat het bedrijf? Daarna zetten we scherp wat de benodigde functionaliteit is om dat te behalen en vervolgens kiezen we de technologie die het beste aansluit op de situatie van de klant. Als laatste toetsen we onze keuzes in de praktijk, door de oplossing uit te proberen. Zo starten we hier dus ook een proof-of-concept om aan te tonen dat het nieuwe component werkt binnen de architectuur van deze klant en om samen vast te stellen hoe we het in gaan zetten.  


Tijdens zo'n proof-of-concept proberen we verschillende scenario's en technologieën uit, zoals in dit geval Azure Data Factory, Denodo en Vaultspeed.  Ook al werken we samen met een aantal technologie partners, ik blijf altijd op zoek naar de technologie die het beste aansluit bij de situatie. In dit geval resulteerde dat in de keuze voor Vaultspeed. Het inzetten van deze data warehouse automatisering technologie helpt de klant bij de uitdaging om de  code te onderhouden. Dat hoeft dan niet meer handmatig maar gebeurd geautomatiseerd op basis van een datamodel. En omdat deze technologie elders in de moedermaatschappij al werd ingezet, was het een laagdrempelige keuze voor de klant.


Hoe help je de klant met het implementeren van jouw advies?

Mijn reis bij de klant stopt niet na het geven van advies en de proof-of-concept. Als architect hou ik ervan om met mijn voeten in de klei te staan. Ik geloof erin dat een goede architect moet weten hoe de gekozen technologie werkt zodat hij kan inschatten wat de implicaties van zijn keuzes zijn. Daarom draai ik ook mee in het projectteam waarin deze data architectuur wordt verwezenlijkt. Tevens zet ik samen met het team het oude systeem uit zodat de klant geen operationeel risico meer heeft en worden de toekomstige uitbreidingen sneller gerealiseerd. 


Wat is bijzonder aan jouw rol in dit project?

Ik vind het enorm leuk en bijzonder dat ik in projecten als deze heel breed bezig ben. Ik kan opgaan in klantdromen en conceptuele discussies, maar me ook juist even afzonderen en diep de nieuwste technologieën induiken. Het kan beide bij Axians. De mensen die goed bij onze organisatie passen zijn ook mensen die beide kunnen en leuk vinden. 

 

Is dit iets voor jou? En wil je weten of onze visie ook bij jou past? Mail me gerust op

stefan.koster@axians.com voor een gesprek bij een kop koffie