Door: Niek Pruntel & Dennis van Strien

Microsoft LEAP - Lead Enterprise Architect Program - is een evenement georganiseerd door Microsoft Nederland, waarbij een select aantal Microsoft partners worden uitgenodigd om een bezoek te brengen aan het Executive Briefing Center op de Microsoft campus in Redmond, Washington. Tijdens dit evenement vertellen verschillende invloedrijke sprekers binnen Microsoft over nieuwe - en bestaande ontwikkelingen binnen Microsoft.

Axians collega’s Pascal Schut (Microsoft Alliance Director), Melle Lelieveld (Manager Data Analytics & IoT), Dennis van Strien (Solution Architect) en Niek Pruntel (Lead Consultant) reisden af naar Seattle om een onvergetelijk inspirerende week te beleven. In dit blog nemen we je graag mee in de highlights van onze trip.

Infrastructure Modernization & Hybrid Cloud

Het werd al snel duidelijk dat de visie van Microsoft niet (meer) is om bedrijven volledig naar de cloud over te hevelen. Vooral in het segment “industrie”, blijkt dit in de praktijk een onmogelijke, maar ook onwenselijke opgave, waardoor Microsoft volledig inzet op een Hybride (multi) Cloud architectuur. Of simpelweg omdat je data hebt die wettelijk (nog) niet in de Cloud mag. Door gebruik te maken van Azure Arc kunnen bedrijven gebruik maken van native Azure service die naadloos integreren op de applicaties en infrastructuur die on-premises en/of in multi-cloudomgevingen draait. Dit alles vanuit een single control-plane (ook wel Single Pane of Glass), namelijk Microsoft Azure.

Met behulp van fundingprogramma’s (waarvan de belangrijkste het AMMP is - dat staat voor Azure Migration and Modernization Program) kan Axians met de samenwerking van Microsoft hulp bieden in de reis naar de (hybride) cloud.

Azure Data Estate Modernization

Arun Ulag, Vice President bij Microsoft, nam ons mee in de nieuwste ontwikkeling omtrent Data Analytics. Hierbij werden we echt even omver geblazen door de nieuwste Azure Synapse die een gigantische performance boost tegemoet ziet met de inbreng van Artificial Intelligence en Machine Learning. Tijdens de demo zagen we een integratie van Power BI in Microsoft365, waarbij dashboards in enkele seconden werden gegenereerd door wat leek op integratie met ChatGPT. De naam van deze kersverse service moeten we jullie nog even onthouden, aangezien dit top-secret inside information isđŸ˜‰.

Microsoft Industry Clouds

Microsoft Industry Clouds zijn branchespecifieke cloudoplossingen die op maat gemaakt zijn om te voldoen aan de unieke behoeften van verschillende industrieën, waaronder Financial Services, Healthcare, Manufacturing, Non-profit, Retail en Sustainability. Hierbij werden we meegenomen naar het Microsoft Industry Experience Center waar een aantal real-life showcases staan van oplossingen die momenteel (met name in Amerika) al draaien en processen op enorm innovatieve wijzen worden geautomatiseerd om uitdagingen te verhelpen.

Een echte inspiratie! We begonnen in een showcase distributiecentrum waarbij het orderpikken volledig automatisch een product herkend, zelfs wanneer deze misvormt is. De producten worden door een robot opgepikt in een warehouse en de frontline worker hoeft alleen maar het product onder een lens te houden om de order gereed te maken voor levering. Onze Pascal wist in 13 seconden een order door te voeren, waar een frontline worker normaal gesproken zo’n 10 minuten over zou doen.

Dan door naar de huisarts, die niets meer hoeft te typen en acties automatisch genoteerd worden in de patiëntdossiers inclusief afspraken voor een scan in het ziekenhuis. Een App die gebruik maakt van Artificial Intelligence heeft opgepikt welke informatie relevant is voor het medische dossier en alle ruis wordt eruit gefilterd. Ik denk dat medici hier wel gelukkig van worden.

Vervolgens door naar de operatiekamer waar we een chirurg zien met een Microsoft Hololens die alle informatie van de patiënt digitaal voor zich ziet. Eveneens kan hij via de Hololens X-ray’s uitvoeren en de X-ray als virtueel object vastpakken en zelf geven aan een tweede chirurg. Fascinerend om te zien hoever de techniek al daadwerkelijk is. De kers op de taart is dat hulp-op-afstand kan worden verleend door integratie met Microsoft Teams, waardoor bijvoorbeeld tijdens een operatie hulp-op-afstand kan worden verleend.

Ten slotte zagen we de “slimme supermarkt” die je kan betreden door de deur te ontgrendelen met een bankpas en een telefoonnummer. Eenmaal binnen kan je elk product vastpakken en weer terugleggen, waarbij IOT-sensoren (zo’n 1 per m2 van $90,00 per stuk) alle informatie oppiken. Hiermee kan diefstal in de toekomst voorgoed worden tegengegaan. Na het verlaten van de supermarkt krijg je netjes de factuur per SMS of whatsapp toegestuurd. Allemaal mogelijk gemaakt door Azure IOT en Artificial Intelligence.

Eenmaal terug in het Executive Briefing Center werden we bijgepraat over de laatste van de Cloud Industry, namelijk de Cloud for Sustainability. Dit helpt bedrijven inzicht te krijgen in hun ecologische footprint door deze te volgen en te verkleinen. Door gebruik te maken van gegevens en analyses, biedt het platform inzicht in belangrijke duurzaamheidsstatistieken, zoals energieverbruik, waterverbruik, afvalbeheer en uitstoot van broeikasgassen. Dit stelt bedrijven in staat om duurzaamheidsdoelen te stellen, de voortgang te meten en weloverwogen beslissingen te nemen die zowel het milieu als het bedrijfsresultaat ten goede komen. 

Power Platform

Het Microsoft Power Platform is een van de snelst groeiende takken binnen Microsoft. Een belangrijk kenmerk van het Power Platform is het automatiseren van (simpele) en repeterende bedrijfsprocessen die eenvoudig door een tool uitgevoerd kunnen worden. Het Power Platform van Microsoft is een set van low-code en no-code tools waarmee gebruikers, ongeacht hun technische achtergrond, bedrijfsprocessen kunnen automatiseren, gegevens kunnen analyseren en apps kunnen bouwen. Het platform bestaat uit vier belangrijke componenten: Power Apps, Power BI, Power Automate (voorheen bekend als Microsoft Flow) en Power Virtual Agents.

Power Apps stelt gebruikers in staat om aangepaste bedrijfsapps te bouwen zonder te hoeven coderen. Power BI is een business intelligence-tool die gebruikers in staat stelt om gegevens te visualiseren en te analyseren. Power Automate maakt het mogelijk om workflows te automatiseren door verbinding te maken met verschillende applicaties en diensten. En Power Virtual Agents stelt gebruikers in staat om chatbots te bouwen en te implementeren zonder te hoeven coderen.

Een andere recente ontwikkeling is de integratie met Microsoft Teams, waarmee gebruikers rechtstreeks toegang hebben tot Power Platform-apps binnen Teams en naadloos kunnen samenwerken. Over het algemeen bieden de nieuwste functies van Power Platform meer flexibiliteit, automatisering en intelligentie voor gebruikers, waardoor het een uitstekende oplossing is voor moderne zakelijke behoeften.

Meer informatie?

Wil je meer weten over onze Microsoft projecten of heb je interesse in één van onze vacatures op het gebied van Microsoft? Neem dan contact op met Niek Pruntel of Dennis van Strien of kijk op onze websites www.axians.nl en www.werkenbijaxians.nl/microsoft